Verschil tussen monopolie en oligopolie / Bedrijf (2024)

Verschil tussen monopolie en oligopolie / Bedrijf (1)

Verschil tussen monopolie en oligopolie / Bedrijf (2)In een markt kun je verschillende vormen van imperfecte concurrentie vinden voor verschillende producten en diensten. Monopolie en oligopolie zijn er twee van Monopoly is zichtbaar voor producten die geen concurrentie hebben oligopolie kan worden waargenomen voor de items met de stijve concurrentie.

Monopolie is een marktvoorwaarde waarbij slechts één verkoper een volledig heterogeen product op de markt verkoopt, zonder dat het door de verkoper aangeboden product in de buurt komt. Aan de andere kant is oligopolie een vorm van concurrentie, waarbij er een paar verkopers op de markt zijn die differentiële producten of bijna verschillende producten verkopen. In een oligopolie zijn er maar weinig bedrijven actief op de markt en dus zijn de verkopers beïnvloed door de eigenschappen van andere verkopers..

In het artikel dat aan u is gepresenteerd, gaan we het hebben over de verschillen tussen monopolie en oligopolie, lees het.

Inhoud: Monopoly versus Oligopoly

  1. Vergelijkingstabel
  2. Definitie
  3. Belangrijkste verschillen
  4. Voorbeeld
  5. Conclusie

Vergelijkingstabel

Basis voor vergelijkingMonopolyoligopolie
BetekenisMonopolie is een vorm van marktstructuur, waarbij slechts één verkoper zijn onderscheidende product verkoopt en de hele markt domineert.Een marktsituatie waarbij er weinig bedrijven op de markt zijn die een hom*ogeen of gedifferentieerd product verkopen en op de markt concurreren.
Aantal spelerseenTwee tot tien
ProductdifferentiatieextreemGeen substantieel
WedstrijdBestaat niet.Weinig
prijzenHoge prijzen worden in rekening gebracht.Eerlijke prijzen worden in rekening gebracht.
Controle over prijsZeer aanzienlijkSommige
Basis van de prijs instellenVraag van consumenten naar het product.Prijzen van concurrenten.
Beperkingen voor toegangVanwege economische, institutionele, wettelijke of enige andere reden.Vanwege schaalvoordelen.

Definitie van Monopoly

In eenvoudige bewoordingen betekent Monopoly 'tong om te verkopen.'Het is een situatie op de markt waar er maar één verkoper op de markt is voor een bepaalde grondstof of dienst, die goederen levert aan veel klanten en die de uiteindelijke controle over het product heeft. Het product of de service die door de verkoper wordt aangeboden, is uniek en er zijn geen goede alternatieven. Vanwege de dominantie van de hele markt genieten zij van het voordeel van grootschalige productie. De meest opvallende kenmerken van het monopolie zijn:

  • Er is slechts één verkoper in de hele markt die een product produceert of levert.
  • Toegang tot een dergelijke markt is beperkt vanwege factoren zoals licentie, eigendom van hulpbronnen, enz.
  • Er zijn geen goede alternatieven voor de grondstof die de monopolist aanbiedt.

In een monopoliemarkt is er geen concurrentie en dus overlaadt de monopolist de prijzen van producten. In deze marktstructuur bestaat prijsdiscriminatie op een manier dat de prijs varieert van klant tot klant voor hetzelfde product.

De prijzen differentiëren ook in overeenstemming met de hoeveelheid die de koper eist, d.w.z. als de gevraagde hoeveelheid hoog is; dan wordt de lage prijs in rekening gebracht en vice versa. Deze praktijk wordt gevolgd om maximale inkomsten te genereren, om de overtollige voorraad af te zetten of om buitenlandse markten te veroveren.

Definitie van Oligopoly

In eenvoudige bewoordingen verwijst oligopolie naar 'concurrentie tussen de weinigen'. Het is een economische situatie waarin een klein aantal bedrijven concurrerende producten op de markt verkoopt. Het oligopolie bestaat op de markt, waar er 2 tot 10 verkopers zijn die identieke of enigszins verschillende producten op de markt verkopen. Volgens deskundigen wordt oligopolie gedefinieerd als een situatie waarin het bedrijf zijn marktbeleid bepaalt, volgens het verwachte gedrag van zijn concurrenten.

In een oligopolistische markt moet een bedrijf op andere bedrijven vertrouwen voor het nemen van beslissingen met betrekking tot prijzen, omdat de geringste verandering in de prijs van concurrenten kan leiden tot verlies voor de onderneming.

Het andere kenmerk van dit type markt is het gebruik van marketingtools zoals adverteren om het maximale marktaandeel te krijgen. Elke onderneming van de branche volgt de bewegingen en acties van de concurrenten op de voet om zijn stappen te plannen volgens het gedrag van zijn concurrenten.

De volgende zijn de verschillende vormen van oligopolie:

  • Collusieve oligopolie is wanneer het bedrijf handelt in samenwerking met andere bedrijven in de markt bij het vaststellen van de prijs en de output.
  • Competitieve oligopolie is wanneer de samenwerking tussen bedrijven ontbreekt, en ze concurreren met elkaar.
  • Perfecte oligopolie is wanneer het product identiek van aard is.
  • Onvolmaakte oligopolie is wanneer bedrijven verschillende producten verkopen.
  • Open oligopolie is wanneer de nieuwe bedrijven vrij zijn om binnen te komen.
  • Gesloten oligopolie is wanneer er beperkingen zijn om de markt te betreden.
  • Anderen omvatten gedeeltelijk of volledig oligopolie, gesyndiceerde of georganiseerde oligopolie, enz.

Belangrijkste verschillen tussen monopolie en oligopolie

De volgende zijn de belangrijkste verschillen tussen monopolie en oligopolie:

  1. Monopoly verwijst naar een type markt, waarbij een enkele verkoper de hele markt domineert. De economische structuur waarbij er een handjevol verkopers op de markt zijn die vergelijkbare producten verkopen en onderling concurreren.
  2. In het monopolie omdat er een enkele verkoper van een product of dienstaanbieder is, bestaat de concurrentie helemaal niet. Aan de andere kant is er bij oligopolie een lichte concurrentie tussen de bedrijven.
  3. In een monopolie is er slechts één speler in de hele markt, maar in oligopolie is het bereik van spelers 2 - 10, op de markt.
  4. In een monopolie domineert de verkoper de markt door een uniek product te verkopen waarvoor geen substituut beschikbaar is. Omgekeerd, in oligopolie, zijn het product of de dienst die door het bedrijf wordt aangeboden vergelijkbaar of verschillend met nauwe substituten.
  5. In het monopolie bestaat de prijsdiscriminatie, verschillende klanten moeten voor hetzelfde product een andere prijs betalen. In tegenstelling tot oligopolie blijft de prijs lange tijd gehandhaafd.
  6. In een oligopolie bepalen de ondernemingen de productprijs op basis van de prijs van hetzelfde product dat wordt aangeboden door de rivaliserende verkoper op de markt, wat precies het tegenovergestelde is in het geval van een monopolie, omdat er geen rivalen zijn.
  7. De redenen voor beperking van de toegang tot de monopoliemarkt kunnen legaal, economisch of institutioneel zijn, maar de grootste belemmering in het oligopolie zijn schaalvoordelen..

Voorbeeld

Monopoly

Praktisch gezien is het monopolie te zien in diensten die verband houden met het openbaar nut zoals transport, elektriciteit, water enzovoort.

oligopolie

Je kunt oligopolie vinden in industrieën zoals een koud drankje, auto, telecommunicatie, enz.

Conclusie

In het praktische leven vinden we alleen een monopolie in transport zoals spoorwegen en andere openbare nutsvoorzieningen, maar oligopolie bestaat in vele industrieën van de economie zoals de auto-industrie, telecommunicatie-industrie, frisdrankindustrie, plasticindustrie, enz..

Bedrijf

Verschil tussen monopolie en oligopolie / Bedrijf (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5982

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.